Consilierii județeni au votat astăzi bugetul judeţului şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului Judeţean, pentru anul 2024, buget stabilit la suma de 433.972.000 de lei. Consilierii județeni PSD au votat împotrivă. Pentru dezvoltare, suma prevăzută pentru anul 2024 este de 244.183.000 de lei. Ședința Consiliului Județean de astăzi nu a fost una lipsită de discuții. Înainte de supunerea la vot a proiectului privind aprobarea bugetului propriu al judeţului şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului Judeţean, pe anul 2024, şi estimări pentru anii 2025 – 2027, consilierul județean Sergiu Panie a cerut o serie de lămuriri referitoare la împrumuturile pe care administrația județului le-a contractat, alocările financiare pentru drumurile comunale, dar și la finanțarea acțiunilor de protocol. Consilierul a mai solicitat explicații și despre clădirile pe care instituția le-a cumpărat în ultima perioadă, imobilul care a găzduit o pensiune la ieșirea din Zalău și clădirea în care a funcționat societatea Asirom. În opinia lui Sergiu Panie, datoriile contractate de Consiliul Județean trebuie limitate, pentru prevenirea unor eventuale blocaje. De cealaltă parte, președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, a explicat că împrumuturile au fost încheiate pentru asigurarea cofinanțării la proiectele esențiale în dezvoltarea județului. Sunt proiecte cu finanțare europeană, pentru aplicarea cărora este nevoie de contribuția proprie a județului, iar asta a presupus o serie de împrumuturi, pentru a nu bloca investițiile. În continuare, președintele a spus că Sălajul nu are bugetul unor județe mari, pentru cofinanțări fiind nevoie de sume semnificative. „Sălajul s-a depopulat constant în ultimii 30 de ani, iar dacă nu îl dezvoltăm, se va depopula și mai mult. Aceste datorii nu sunt pe spatele Consiliului Județean, ci pentru Consiliul Județean. Dacă nu dezvoltăm județul, tinerii din Sălaj vor continua să plece. Sunt proiecte investiționale esențiale”, a spus președintele. Un astfel de proiect este cel care vizează extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean din Zalău, unitate în care ajung anual mii și mii de oameni aflați în suferință. Vestea bună este că numărul medicilor a început să crească, iar dotarea cu aparatură medicală modernă a făcut ca la cea mai mare unitate spitalicească din județ să vină pentru a profesa inclusiv medici din Cluj.
Gata cu județul de mâna a doua
„M-am săturat ca Sălajul să fie considerat un județ de mâna a doua, un județ sărac”, a subliniat președintele. Acesta a făcut referire la faptul că județul s-a dezvoltat mult în ultimii ani, iar proiectele de infrastructură și cele instituționale dovedesc acest lucru. Pentru ca procesul de dezvoltare să fie unul de durată este nevoie de un efort susținut în toată administrația județului, în toate instituțiile din subordinea Consiliului Județean, a fost de părere șeful județului. „Îndemn la responsabilitate fiecare instituție publică din subordine. Trebuie să muncim pentru cetățeni, nu pentru noi”, a continuat președintele, acesta făcând referire la faptul că nici angajații instituției pe care o coordonează nu mai ies când vor de la serviciu, pentru că programul de muncă trebuie respectat. Declarația s-a referit la unii angajați sau foști salariați din aparatul central al județului, care erau surprinși că ies în timpul programului, pentru a merge la cumpărături sau în alte locuri. Problema a fost rezolvată prin aplicarea unui sistem de pontaj. Președintele a evidențiat că persoanele surprinse în astfel de situații s-au transferat din instituție, iar acum nu mai au loc asemenea incidente. În privința ultimelor clădiri cumpărate de Consiliul Județean, Dinu Iancu Sălăjanu a spus că au fost incluse în programe investiționale. În clădirea fostei pensiuni de la ieșirea din Zalău va avea sediul Serviciul Județean de Ambulanță. Sediul actual al ambulanțierilor urmează să fie demolat, pentru realizarea unui proiect medical important. În fosta clădire Asirom din zona centrală a orașului se caută soluții, în calcul fiind luată inclusiv posibilitatea să găzduiască activitatea unei instituții de cultură. Activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Sălaj va fi mutată având în vedere că în noua zonă pietonală a orașului nu mai pot intra mașini, iar accesul la instituție cu persoanele cu dizabilități poate avea de suferit. Într-un final, discuțiile s-au încheiat, iar proiectul privind aprobarea bugetului propriu al judeţului a fost votat.
[…] Consilierii județeni au votat astăzi bugetul judeţului şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului Judeţean, pentru anul 2024, buget stabilit la suma de 433.972.000 de lei. Consilierii județeni PSD au votat împotrivă. Pentru dezvoltare, suma prevăzută pentru anul 2024 este de 244.183.000 de lei. Ședința Consiliului Județean de astăzi nu a fost una lipsită de discuții. Înainte de supunerea la vot a proiectului privind aprobarea bugetului propriu al judeţului şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului Judeţean, pe anul 2024, şi estimări pentru anii 2025 – 2027, consilierul… Citeste mai mult […]